Aile Sağlığı Merkezleri SOS veriyor

Aile Sağlığı Merkezleri SOS veriyor

Tarih: 29.10.2025 12:43 Güncelleme: 29.10.2025 12:43
Aile Sağlığı Merkezleri SOS veriyor

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Ahmet Mehlepçi, ikinci ve üçüncü basamaktaki randevu krizini çözemeyen Bakanlığın, bu sorunu da ASM’ler üzerinden kapatmaya çalıştığını söyledi.

ANKARA (İGFA) - Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Ahmet Mehlepçi Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan ebe, hekim ve hemşirelerin; iş yükünden, kendilerine sorulmadan ve haber verilmeden başlatılan uygulamalardan çok yorulduğunu, Aile Sağlığı Merkezlerinin artık SOS verdiğini söyledi. Dr. Ahmet Mehlepçi ikinci ve üçüncü basamaktaki randevu krizini çözemeyen Bakanlığın bu sorunu ASM’ler üzerinden kapatmaya çalıştığını açıkladı. Birlik ve Dayanışma Sendikası 3. Şube Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazgan da 10 yıldır randevu krizinin sebebi olan Sağlık Bakanlığı’nın günah keçisi bulmaya çalıştığını belirterek, bunun son örneğinin Çanakkale’de yaşandığını açıkladı.

Bakanlığın aile hekimlerinin randevularına müdahale ettiğini açıklayan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Ahmet Mehlepçi Bakanlığın aylardır “Aile hekiminize randevusuz gidin.” diyerek, ASM çalışanlarının yıllardır emek vererek oluşturduğu randevu sistemini bozduğunu ifade etti. Dr. Ahmet Mehlepçi “Bakanlık, birinci basamak sağlık hizmetlerini yeterince tanımıyor; dahası, bunu öğrenme yönünde bir çaba da göstermiyor. Bizi dinlemiyor, bize sormuyor. “Yaptım oldu.” anlayışıyla uygulamaya koyuyor” dedi.

“Yıllık iznimiz yok, hastalık iznimiz yok, ölüm ya da evlilik iznimiz yok. Daha bunları çözmeye fırsat bulamadan, bakanlık başka sorunları başımıza sarıyor: Ceza Yönetmeliği, Eziyet Yönetmeliği, Sigma Formülü… Artık vatandaşların bile bildiği, tanıdık konular haline geldi.” Diyen Dr. Mehlepçi, ASM çalışanlarının her geçen gün gittikçe bozulan motivasyonları, yorgunluk ve değersizlik hissi ile sadece baskı altında çalışmaktan yıldığını söyledi.

Dolayısıyla işini yapmakta bu kadar demotive sağlık çalışanlarıyla, hastaya bütüncül yaklaşım kaybolduğunu, branştan branşa dolaşan hastaların çare bulamadığını, genel sağlık sisteminin bu tür uygulamalardan zarar gördüğünü anlatan Dr. Mehlepçi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yılda ortalama 12,4 doktor başvuru sayısı ile dünya rekoruna giden ülkemizin istatistikleri ortada. İkinci ve üçüncü basamaktaki randevu krizini çözemeyen bakanlık, bu sorunu ASM’ler üzerinden kapatmaya çalışıyor. Oysa bebeklerin, çocukların, gebelerin izlemleri ve aşıları; aile planlaması hizmetleri bizim asli görevimizdir. Bütün gelişmiş ülkelerdeki aile hekimlikleri, halk hasta olmasın diye çalışır. Birinci basamakta poliklinik hizmeti, görev sıralamasında en son sırada yer alması gerekirken; bakanlığın sadece poliklinik hizmetini dayatması, randevu krizini çözemediği gibi daha da derinleştirecektir. Bu yaklaşım ne kabul edilebilir ne de sürdürülebilirdir…”

Bakanlık Günah Keçisi Bulmaya Çalışıyor

Birlik ve Dayanışma Sendikası 3. Şube Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazgan da 10 yıldır randevu krizinin sebebi olan Sağlık Bakanlığı’nın günah keçisi bulmaya çalıştığını belirterek, bunun son örneğinin Çanakkale’de yaşandığını açıkladı.

Çanakkale aile hekimlerine atılan bilgilendirme mesajına dikkat çeken Birlik ve Dayanışma Sendikası 3. Şube Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazgan da mesajda aile hekimlerinin son 2 ay içerisinde Türkiye geneli sadece 6 saat gördüğü bir eğitimle 4 yıl uzmanlık eğitimi görmüş ciddiye uzmanları ile denk görüldüğünü söyledi. Bu mesajda cildiye uzmanlarına alınmış tüm randevuların aile hekimine yönlendirileceğinin yazıldığını anlatan Dr. Eryazgan “Yani bu mantıkla cildiye uzmanı olan tüm hekimlerin tıp fakültesi okurken gördükleri 1 aylık ortopedi stajı ile tüm ortopedi hastalarına bakmaları da normal! Akıl tutulması devam ediyor, hukuk bilim yok sayılıyor. 10 yıldır randevu krizinin sebebi olan Sağlık Bakanlığı günah keçisi bulmaya çalışıyor. Birlik Dayanışma Sendikası olarak bu uygulamaları kabul etmiyoruz. Hukuksuz bilimdışı uygulamalar yerine aile hekimlerinin ile aile sağlığı çalışanlarının sorunlarını görün meslek örgütlerini dinleyin diyoruz” çağrısında bulundu.

Halkın sağlığını gözetmekten onur duyuyoruz

Öte yandan Cumhuriyetin 102. Kuruluş yıldönümünü de kutlayan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Ahmet Mehlepçi, “Cumhuriyetimizin 102. yılını gururla kutluyoruz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere emanet ettiği Cumhuriyet, eşit yurttaşlık, özgürlük ve laiklik temelleri üzerine kurulmuştur. Biz sağlık emekçileri, bu değerleri koruyarak, halk sağlığını gözetmekten ve insan hayatına hizmet etmekten onur duyuyoruz. Cumhuriyet; bir ulusun ayağa kalkma iradesidir. Biz sağlık çalışanları, her gün görevimizin başında bu iradeyi yaşatıyoruz. 102 yıldır olduğu gibi bugün de halkın sağlığı için, Cumhuriyet’in aydınlık yolunda hizmet ediyoruz” diye konuştu.

İzmir İklim İçin Yurttaş Meclisi'nden 11 maddelik bildiri

Türkiye'nin eğitim teknolojileri Dubai'de tanıtıldı

Türk Kadınlar Birliği Parkı Bolu'da Açıldı

Zorunlu kış lastiği uygulaması 15 Kasım'da başlıyor

İstanbul Maltepe'nin ihtiyar delikanlıları ve altın kızları unutulmadı

Ankara Keçiören'de Başkan Özarslan'dan mahalle buluşmalarına devam

Hasta ve yakınları Kocaeli'nin baş tacı

Myra'da Terrakotta Heykelcikleri Sergisi Açıldı

Hacı Musa Mahallesi'ne 2 Bin Metrelik İçme Suyu Hattı

Kütahya'da 200 Fidan Toprakla Buluştu

Konya Karatay'da sinema gösterimlerine yoğun ilgi

Bursa Nilüfer’de toplumsal rollerin sahnelenişi konuşuldu

Adalet Bakanı Tunç, OECD Toplantısında Adalete Erişim ve Gazze'deki Durumu Değerlendirdi

Akdeniz Belediyeler Birliği'nden Belediye Personeline Mevzuat Eğitimi

Uçak kazasında şehit olan iki subay Eskişehir’de karşılandı

Manisalı Öğrenci Hackathon'da Türkiye Birincisi Oldu

Şanlıurfa'da Kalıcı Yapay Zekâ Bölümü Kuruluyor

Namağlup Sakarya potada Beylikdüzü’nü konuk ediyor

Sakarya Büyükşehir'den Akyazı Beldibi'ye üst yapı dokunuşu

Pamukkale'de Atatürk 87. Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

İzmir İklim İçin Yurttaş Meclisi'nden 11 maddelik bildiri

Türkiye'nin eğitim teknolojileri Dubai'de tanıtıldı

Türk Kadınlar Birliği Parkı Bolu'da Açıldı

Zorunlu kış lastiği uygulaması 15 Kasım'da başlıyor

İstanbul Maltepe'nin ihtiyar delikanlıları ve altın kızları unutulmadı

Ankara Keçiören'de Başkan Özarslan'dan mahalle buluşmalarına devam

Hasta ve yakınları Kocaeli'nin baş tacı

Myra'da Terrakotta Heykelcikleri Sergisi Açıldı

Hacı Musa Mahallesi'ne 2 Bin Metrelik İçme Suyu Hattı

Kütahya'da 200 Fidan Toprakla Buluştu

Konya Karatay'da sinema gösterimlerine yoğun ilgi

Bursa Nilüfer’de toplumsal rollerin sahnelenişi konuşuldu

Adalet Bakanı Tunç, OECD Toplantısında Adalete Erişim ve Gazze'deki Durumu Değerlendirdi

Akdeniz Belediyeler Birliği'nden Belediye Personeline Mevzuat Eğitimi

Uçak kazasında şehit olan iki subay Eskişehir’de karşılandı

Manisalı Öğrenci Hackathon'da Türkiye Birincisi Oldu

Şanlıurfa'da Kalıcı Yapay Zekâ Bölümü Kuruluyor

Namağlup Sakarya potada Beylikdüzü’nü konuk ediyor

Sakarya Büyükşehir'den Akyazı Beldibi'ye üst yapı dokunuşu

Pamukkale'de Atatürk 87. Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Gümrük kapılarında dijital dönüşüm adımı... Yerli plakalı taşıtların işlemleri hızlanıyor

Ofset Ve Dijital Baskı Kağıt Ürünleri Basım Hizmeti Alınacaktır

Muratpaşa'da Kalp Sağlığı Semineri Düzenlenecek

Dr. Özkul: Gerçek başarı, işletmeleri devredip topluma katkı sağlamaktan geçer

Kocaeli'den İzmit'e belgeli yanıt!

Bursa'nın teknoloji ekosistemi yerinde incelendi

Bursa’da su zammı tartışmaları Meclis’i ikiye böldü

Bursa’da Osmangazi söyleşilerinin konuğu Serdar Ertan oldu

Dünya Türk Birliği: Ahıska Türkleri'nin acıları unutulmayacak

Sağlıklı Gölcük için mahalleler karış karış geziliyor

Yükleniyor

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7