CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Şanlıurfa’da 16 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketindeki ihmalleri yargıya taşıdı. Tanal, Şanlıurfa ilinde can ve mal kaybına sebep olan sel baskınının sorumlularının tespiti ve cezalandırılması amacıyla Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

CHP’li vekil Mahmut Tanal, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, Şanlıurfa Valiliği’nin, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin, Eyyübiye Belediyesi, Haliliye Belediyesi, Karaköprü Belediyesi ve diğer ilçe belediyelerinin, Devlet Su İşleri’nin, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün savcılık tarafından tespit edilecek yetkililerinin, “Genel Güvenliğin Tehlikeye Sokulması”, “Sel Ve Taşkına Sebep Olma”, “Görevi İhmal ve Kötüye Kullanma”, “Taksirle Ölüme Sebebiyet Verme” suçlarından cezalandırılmalarını talep etti. ÇOK CİDDİ İHMALLER VAR

Tanal, suç duyurusu dilekçesinde, 14 Mart 2023 tarihi itibariyle başlayan yoğun yağışların Şanlıurfa ilinde özellikle Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü ilçelerinde sel baskınlarına sebep olduğunu, 16 kişinin yaşamını yitirdiğini, 1 kişinin arandığını, bölgede bulunan onlarca evin zarar gördüğünü, hayvanların telef olduğunu, ahırların yıkıldığını, tarım alanlarının kullanılamaz hale geldiğini, oluşan toplam zararın soruşturma aşamasında daha da netlik kazanacağını hatırlattı.  

Dilekçesinde meydana gelen olayın sıradan bir doğal afet olduğunu, zararların da olağan olduğunu söylemenin olanaksız olduğunu vurgulayan Tanal, “Öyle ki can ve mal kayıplarının oluşumunda çok ciddi ihmaller dikkat çekmektedir. Olay öncesinde kuvvetli yağış ve sel ihtimali olduğu Meteoroloji tarafından tespit olunmuşsa da buna ilişkin duyurular etkin biçimde yapılmamış, zararın önüne geçebilecek bilgilendirmeler sağlanmamış, tedbirler alınmamıştır” değerlendirmesini yaptı.

 

BİLİMSEL VE TEKNİK ÖNERİLER DİKKATE ALINMADI  

Tanal dilekçesinde, Abide Kavşağı, dere yataklarına ilişkin gerekli önlemlerin alınmamasının, daha önce Şanlıurfa Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün İl Afet Risk Azaltma Planı tarafından sunulan raporun ve 2006 yılında Coğrafi Bilimler Dergisi’nde yayımlanan, Prof. Dr. Mehmet Sait Şahinalp tarafından kaleme alınan “Şanlıurfa Şehri’nin Kuruluşuna Etki Eden Etmenler” başlıklı makalenin dikkate alınmamasının, dere yataklarının ve tehlike arz eden bölgelerin rant uğruna imara açılmasının, gerekli acil durum planlarının yapılmamasının, inşaat ve jeoloji uzmanlarından yararlanılmamasının zararın doğmasında ve büyümesinde büyük etki sahibi olduğunu kaydetti.  

Şanlıurfa Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından hazırlanmış “İl Afet Risk Azaltma Planı” ile bölgedeki yaşanmış ve yaşanabilecek afetlere dikkat çekildiğini, çok çarpıcı tespitler yapıldığını aktaran Tanal, “Plandaki bilimsel ve teknik önerilerin dikkate alınmaması dahi başlı başına bir ihmaldir” ifadesini kullandı.

FELAKETİN ÖNGÖRÜLMESİNE RAĞMEN TEDBİR ALINMAMASI…  

Yine ilgili planda Şanlıurfa ilinde yaşanabilecek afetlere çeşitli haritalara ve teknik değerlendirmelere yer verilerek alınması gereken önlemler açıklandığını dilekçesinde işleyen Tanal, ayrıca planda Cavsak, Karakoyun ve Sırrın Derelerine dikkat çekildiğini, Şanlıurfa Valiliği tarafından rapor hazırlanmasına ve devletin ilgili kurumları tarafından yaşanılan felaketin öngörülmesine rağmen tedbir alınmamasının kabul edilemez nitelikte olduğunu vurguladı.  

Aslen Şanlıurfalı olan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, hazırladığı suç duyurusu dilekçesinde, makalelerde ve Şanlıurfa tarihinin kaleme alındığı hemen her yazıda Şanlıurfa ilinin milattan bu yana bol su kaynaklarına sahip olduğu ve sel felaketlerinin yaşandığının defaatle dile getirildiğini anımsattı.  

KEŞİF VE BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ TALEBİ  

Sel felaketlerinin her daim dile getirilmesine rağmen yetkililer tarafından hiçbir önlem alınmadığına ve hatta rant uğruna dere yatakları ve tehlikeli bölgelerin imara açıldığına dilekçesinde yer veren Tanal, “Sayın Cumhuriyet Başsavcılığınca Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin imar planları celp edilerek keşif ve bilirkişi incelemeleri yaptırılması halinde iş bu dilekçe ile ileri sürülen iddialar ispatlanabilecektir. Yapılacak bu soruşturma işlemleri ile birlikte insan hayatını tehlikeye atan imar planları ve riskli bölgelerde inşaat yapılmasına izin veren il/ilçe belediyeleri ile ilgili diğer kurum yetkilileri ve hukuka aykırı inşaatlar yapanlar ile iş bu inşaatların onaylanmasında imzası bulunan devlet yetkilileri ile ilgisi bulunduğu tespit edilen üçüncü kişilerin cezalandırılması hukuka uygun olacaktır” şeklinde talebini dile getirdi. KARAKOYUN DERESİ UYARISIYLA ALAY ETTİLER  

Sel felaketinde Şanlıurfalı vatandaşlara mezar olan şehir merkezindeki Karakoyun Deresi’nin temizlenmesi, ıslah edilmesi, Karakoyun Deresi’nin etrafının daraltılmaması için yıllardan beri Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ile diğer yetkili kurumları uyardığını dilekçede vurgulayan Tanal, “Ancak uyarılarımız dikkate alınmadığı gibi sosyal medya üzerinden alaylı bir üslupla tarafımıza yanıt verilmiştir” diyerek, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ile diğer yetkililerin kendisine verdiği yanıtları dilekçe ekinde savcılığa sundu.

Editör: HABER MERKEZİ