Türk Kızılay Kırıkkale İl Merkezi gönüllüleri ile bir araya gelerek Kızılay’ın ve Türk Kızılay Kırıkkale İl Merkezinin deprem bölgesinde yaptığı çalışmalar hakkında değerlendirme yaptılar. Türk Kızılay Kırıkkale İl Merkezinin gönüllüleri değerlendirmeler sonunda yılmadan usanmadan iyiliğe devam edeceklerinin mesajını verdi. Türk Kızılay Kırıkkale İl Başkanı Mustafa İŞLER gönüllülere Kızılay üzerinden yürütülen itibarsızlaştırma çabalarının gerçeği yansıtmadığını anlattı. Yapılan toplantı hakkında bilgi veren Başkan İŞLER şunları söyledi;

“ DEVLETİMİZ, KIZILAY VE MİLLETİMİZ TÜM İMKANLARI İLE SAHADAYDI “

Bugün ki gönüllülerimiz ile yaptığımız toplantıda Kızılay’ın merkez üssü Kahramanmaraş olan 11 ili etkileyen deprem bölgesinde ki çalışmaları anlattık. Meydana gelen deprem o kadar büyük bir afet ki 11 bir ilde yüzbinlerce bina yıkılan binalar. Yine bu binaların altında kalan insanlar, evsiz barksız kalan insanlar ve bu insanların yaşadığı mağduriyetler , imkansızlıklar, yokluklar anlatıldı. Deprem sonrası gerek devletimizin, gerek Kızılay’ın ve milletimizin bütün imkanları seferber etmesi olayı ve yaraların sarılmaya çalışılmasını anlattık.

“ DEPREMZEDELERİN MAĞDURİYETLERİ BİTENE KADAR SAHADA ÇALIŞMALARA DEVAM EDECEĞİZ “

Afetin üzerinden günler geçti ve arama kurtarma işlemleri sona erdi. Bir taraftan çadır kentler, konteyner kentler kurulurken Kızılay’ın çalışmalarının durmadan aralıksız devam ediyor. Kızılay tüm deprem zedelerin mağduriyeti giderilene kadar bu çalışmaların devam edeceğini belirttik.

Meydana gelen afetlerde beslenmenin ana sorumlusu olan Kızılay şu an bütün depremzedelere köylerde, ilçelerde, kentlerde kurulan tüm çadır kentlerde, konteyner konteynerde ve diğer yerlerde ki bütün insanların beslenme ihtiyaçları, su ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Kızılay deprem bölgesinde tır tır binden fazla aşevi ile depremzede ailelerin beslenme ihtiyaçları karşılanmaktadır. Kızılay’ın sahada yaptığı çalışmaları anlattık.

KIZILAY, DEPREMDEN ETKİLENEN 10 İLDE FARKLI NOKTALARA YERLEŞTİRDİĞİ AŞEVLERİ, MOBİL MUTFAKLARI VE İKRAM ARAÇLARIYLA HER AN DEPREMZEDELERİN YARDIMINA KOŞUYOR. KIZILAY, DEPREM BÖLGELERİNDE 6

BİNE YAKIN PROFESYONEL VE GÖNÜLLÜSÜ İLE YARALARI SARMAYA ÇALIŞIYOR. Kızılay, Türkiye Afet Müdahale Planına (TAMP) göre kendisine verilen ana görev alanı olan beslenme grubundaki çalışmalarını 10 il, 99 ilçe 1301 nokta ve 324 paydaşı ile geliştirerek sürdürüyor. 55 Aşevi, 86 ikram aracı, 349 mobil mutfak, 49 mobil fırın, 22 sahra mutfak ile gerçekleştiriyor. YAKLAŞIK 177 MİLYON BESLENME DESTEĞİ Kızılay bugüne kadar günde 3 öğün olmak üzere yaklaşık 177 milyon kişilik sıcak yemek çıkartarak afetzedelere beslenme desteği sağladı. KIZILAY DEPREM BÖLGESİNE 92 BİNDEN FAZLA ÇADIR SEVK ETTİ Depremin ilk anından itibaren Kızılay AFAD’a 92.606 adet çadır teslim etti. 11 SOSYAL MARKET BÖLGEDE HİZMET VERİYOR Kızılay, vatandaşların gıda ve tüketim ürünlerine daha kolay ulaşabilmesi için 11 sosyal market açarak ürünleri ücretsiz olarak depremzedelere dağıtıyor. Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye’de 11 sosyal market faaliyete geçerken bu marketlerden 296.797 afetzede yararlanıp ihtiyaçlarını ücretsiz olarak karşıladı. 11 MOBİL SAĞLIK ARACI İLE HİZMET VERİYOR

Kızılay ekipleri Mobil sağlık araçlarıyla da hastaneye ulaşma imkanı bulamayan afetzedeler için yardım sağlıyor. Gaziantep, Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Malatya olmak üzere 6 İl’de hizmet veren 11 mobil sağlık aracı köy köy, belde belde gezerek afetzedelere birinci basamak sağlık hizmeti sunuyor. İçerisinde iki hekim, bir hemşire 1 psikolog bulunan ve muayene, kan tahlilleri, röntgen, EKG, solunum fonksiyon testi yapılabilen mobil sağlık araçları 13.694 kişiye sağlık hizmeti verdi. Bu süreçte 21.592 kutu ilaç da ücretiz olarak dağıtıldı. 80 BİN KİŞİYE PSİKOSOSYAL DESTEK

Kızılay’ın psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarının desteği ile afet bölgesinde psikososyal destek veriliyor. Afetzedelerin, depremin meydan getirdiği travmaları atlatmasına yardımcı olan Kızılaycılar bugüne kadar 80.660 kişiye psikososyal destek hizmeti verdi. 2479 KÖYE YARDIM ULAŞTIRIYORUZ Binlerce personel ve gönüllüsü ile afet bölgesinde hizmet veren Kızılay, Depremin ilk anından bu yana 2479 köye insani yardım malzemesi ulaştırdı. Kızılay, ihtiyaç sahibi vatandaşlara aile mutfak seti, battaniye, gıda kolisi, hijyen seti, ısıtıcı, yatak, kömür, odun, soba, dayanıklı gıda maddeleri ve kıyafet yardımları taşıyor. 140 BİN AFETZEDEYE 70 MİLYON DEĞERİNDE ALIŞVERİŞ KARTI Kızılay, deprem bölgesindeki illerde kalan ya da farklı illere tahliye edilen vatandaşların gıda ve tüketim ürünlerine daha kolay ulaşabilmeleri için toplamda 70 milyon değerinde 140 bin adet alışveriş kartı dağıttı. AFET BÖLGESİNDEN TAHLİYE EDİLEN AFETZEDELERİN İHTİYAÇLARINI KARŞILIYOR Kızılay, depremden etkilenen ve farklı illere tahliye edilen afetzedeler içinde seferber oldu. 71 ildeki afetzedelere yardım eli uzatmak için; Giyim, battaniye, mutfak malzemesi, yatak, kuru gıda, hijyen malzemesi, temizlik malzemesi, gıda kolisi, sağlık malzemesinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 3,7 milyon yardım malzemesi dağıttı.

“ KIZILAY KIRIKKALE’DE DE DEPREMZEDE AİLELERİN YARDIMINA KOŞTU “

Kızılay bu milletin malı Türk Kızılay Kırıkkale İl Merkezi olarak bizlerde depremin olduğu ilk günden itibaren ailelerimiz için gece gündüz demeden çabalıyoruz.

Depremzede ailelere;

Ø Toplamda 450 000 tl lik Alış veriş çeki yardımı yaptık

Ø 20.000 parça civarında hepsi sıfır pantolon, ceket, mont, ayakkabı, iç çamaşır, eşofman ve kıyafet yardımında bulunduk.

Ø Depremzede aileler için en az 15 çamaşır makinası, 13 buzdolabı, 55 oturma gurubu ve 1000 den fazla Mutfak malzemesi yardımında bulunduk.

Ø Günlük 250 kişilik en az iki çeşit yemek olmak üzere Toplam 7500 kişilik sıcak yemek

Ø Toplam da 50 000 TL elden nakit yardımı

Ø Sadece alanda bulunan depremzedelere ilimizden 4 tır 1 kamyon dolusu gıda, kıyafet, su, battaniye, ısıtıcı, un ve çeşitli beslenme ve barınma malzemeleri hepsi sıfır olmak üzere yardımında bulunduk.

Ø Şu ana kadar 95 gönüllü, 2 çalışan,1 ford transit aracımızla deprem bölgesinde çalışma yapıyoruz.

“ KIZILAY BU MİLLETİN KURUMUDUR “

Kızılay bu milletin kurumudur ve 155 yıllık bir kurumdur. Kuruluşu Osmanlıya dayanmaktadır. Kızılay inşallah mahşere kadar devam edecek bir kuruluştur. Kızılay düşmanlığının, Kızılay karşıtlığının hiçbir mantığının olmadığını ve Kızılay’da yapılan işlerin Kanuna uygun yapıldığını izah ettik. Daha sonra Kızılay’ın Kırıkkale de yaptığı çalışmalardan bahsederek ve bu çalışmaların yüzlerce gönüllüleri ile gece gündüz demeden canla başla gayretle devam ettiğini anlattık ve gönüllülerimize de teşekkür ettik. Yapılan iyiliğin çok kıymetli ve değerli olduğunu, bazen çok küçük bağışlarla çok büyük insanların kazanıldığını, insanların hayata döndürüldüğünü, insanların hayatlarına dokunulduğunu onun için yapılan hiç bir çalışmanın küçük olmadığını ve çalışmaların önemi anlatıldı.

“ KIZILAY’IN DEPREMZEDE AİLELERİN İHTİYAÇLARININ KARŞILAMAK İÇİN GÖNÜLLÜLERE İHTİYAÇ VARDIR “

Kırıkkale de on bin tane misafirimizin olduğunu ve bunların bir çok ihtiyaçlarının olduğunu ve bu insanların büyük ekseriyeti Kızılay’a yöneldiğini ve bizim bu ihtiyaçları karşılamak için elimizden geleni yaptığımızı ve yapmaya çalıştığımızı ve bu çalışmalarımızın sizlerin desteği ile yapılacağı, onun için gayretlerin ve desteklerin devam etmesi gerektiği anlatıldı.

“ KIZILAY’IN ÜZERİNDE ŞAİBE OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILMAKTADIR “

Kızılay’ ın üzerinde şaibe oluşturulmaya çalışılan çadır satma olayının yanlış lanse edildiği. Aslında normalde Kızılay’ın madensuyu şirketinin nasıl ki maden sularının satılmasında Kızılay’ın maden suyunun satması kadar doğal olduğunu anlattık. Aynı bu şekilde Kızılay çadır üretebilmek için bir fabrika kurduğunu ve yüzbinlerce çadır üreterek aynı maden suyunda olduğu gibi bunların satıldığını ve bu ticari müessese üzerinden gelen gelirleri Türk Kızılay’ın yardım faaliyetlerin de, yardım çalışmalarında kullanıldığı ve hatta Kızılay’ın kendisinin de bu Ticari müesseseden çadırları satın aldığını anlattık. Nasıl ki makine kimya bir devlet kurumu olduğu gibi silah üretimi yapmaktadır ve Türk Silahlı Kuvetleri silah ihtiyacını yine devlet kurumu olan makine Kimya dan karşıladığı zaman bu silahlara ücret ödemektedir. Çünkü makine kimya kurumu ayakta kalması ve o fabrikanın işletilmesinin silah satışı olmazsa mümkün olmadığı gibi Kızılay’da kendi çadırını kendisi satın almaktadır ve bu şekilde çalışma yapmaktadır ve tüm kurumlara da aynı şekilde satmaktadır. Kızılay afet anında da bütün milletin, bütün afadçıların, bütün Kızılaycıların seferber olmasına rağmen tek başına yeterli olamadığını ve bir çok STK’lar afet bölgelerinde çalışmalar yaptığını ve bunların hepsinin devletin kendilerine verdiği yetkilerle yaptıklarını yine bir Stk’ının gayet doğal yollarla 2000 çadırın kurallarına uygun bir şekilde satıldığını ve bu çadırların götürülüp deprem bölgesine afetzede insanlara dağıttığını, kullandığını ve bunun kanuni açıdan hiçbir gayri meşru bir şey olmadığını anlattık ve izah ettik.

Editör: Şule Yaman